Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym.

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Jarl
Przepyszny kawałek wieprzowinki dla smakoszy :) Alternatywa dla rolad.

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego
  • 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs
  • 125 g boczku wędzonego
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs.
    Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości.
    Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą.
    Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

  2. Za pomocą noża zrób kieszeń w schabie. Ważne aby nóż był ostry, ułatwi to twoją pracę.
    Napełnij pieczeń farszem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie 170°C przez 30-35 minut. Dzięki temu mięso będzie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.

  3. Podawaj z ziemniakami puree i sosem który się wytworzył.

  4. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 listopada
Super przepis:)
Składniki
  • 1 kg schabu środkowego
  • 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs
  • 125 g boczku wędzonego
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju roślinnego
Składniki