Schab duszony w sosie paprykowym

Schab duszony w sosie paprykowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Schab duszony w sosie paprykowym

Przygotowanie

  1. Schab przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, odstawiamy na pół godziny.

    - Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Kotlety smażymy na głębokiej patelni przez chwilę z każdej strony na mocnym ogniu.

    - Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę przez ok. 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy przez 10 minut. Następnie dodaje podsmażony schab, marchewkę ziele angielskie, liść laurowy.
    - Całość zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i całość dusimy przez 30 minut.

    -Pod koniec rozdrabiamy mąkę ze śmietaną w wodzie ( pół szklanki ). Dodajemy kilka łyżek wywaru dla zahartowania śmietany.

    - Gotową mieszankę powoli wlewamy na patelnię cały czas mieszając. -
    Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i wędzoną.

    - Czekamy do momentu ponownego zagotowania i zdejmujemy z gazu. Na koniec dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.

Składniki