Schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Kolejny przepis, z serii: bez szaleństwa, eksperymentów... itp. Minimalna ilość składników, niewielki nakład pracy i mamy soczysty, aromatyczny schab. Polecam Wam gorąco.

Składniki

  • schab bez kości 1.5 kg
  • mleko 3.2% około 1 l
  • czosnek 10 ząbków
  • sól, pieprz czarny mielony
  • mąka pszenna 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Schab umyć, natrzeć solą, odstawić na godzinę. Następnie włożyć go do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami czosnku,posypać pieprzem, zalać mlekiem, ale tak aby wierzch schabu nie był przykryty płynem. Na początku wlałam około 600 ml mleka, w trakcie duszenia dolewałam jeszcze około 200 ml.
    Naczynie ze schabem wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni, dusić do miękkości. Przypominam ponownie: Jeżeli mleko nadmiernie paruje należy go uzupełniać.
    Uduszone mięso wyjąć z naczynia, sos przecedzić, zagęścić zawiesiną z mąki i niewielkiej ilości wody, zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać z ziemniakami i sałatką z buraczków.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (7)

Konto usunięte 01 listopada 2014
Pyszny i aromatyczny schabik.
Konto usunięte 03 listopada 2014
Rewelacyjny pomysl, gratuluje. Ale sos wole zredukowac niz zageszczac maka.
Futka 03 listopada 2014
Przepyszny schabik :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • schab bez kości 1.5 kg
  • mleko 3.2% około 1 l
  • czosnek 10 ząbków
  • sól, pieprz czarny mielony
  • mąka pszenna 1 łyżka
Składniki