Schab duszony w kapuście

Schab duszony w kapuście
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: annawk
schab i kapusta kiszona - danie po prostu nie może się nie udać

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szkl. suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ziele ang, kminek , liść laurowy
  • olej ( niestety kapusta potrzebuje go dość sporo)
  • 1,2 szkl.bulionu ( opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Schab w całości doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie razem z pokruszonymi suszonymi grzybami w dużym garze (schab z z obu stron) pod koniec dodając poszatkowaną cebulę.

  2. Podlać ok. 1,5 szkl.wody lub bulionu i dusić pod przykryciem ok. 30 min, co jakiś czas obracając mięso.

  3. Dodać kapustę kiszoną i doprawić resztą przypraw, dolać oleju -wdg.uznania- dusić jeszcze ok.45 min/60min co jakiś czas mieszając kapustę i obracając mięso , aż do momentu , gdy woda z kapusty odparuje a tazacznie się lekko obsmażać - brązowieć.

  4. Smacznego i mam nadzieję, że to typowo polskie danie , które mi osobiście przypomnina okres Świąt Bożego Narodzenia, przypadnie Wam do gustu.

Komentarze do przepisu (17)

Jagoda50 12 stycznia 2010
Lubie schab i kapuste kiszona,cos mi sie wydaje ,że to danie dla mnie.
Jagoda50 12 stycznia 2010
Przepięknie podane i wyglada tak apetycznie.
Sugarspice 13 stycznia 2010
dodaje do ulubionych :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg schabu bez kości
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szkl. suszonych grzybów
  • sól, pieprz, ziele ang, kminek , liść laurowy
  • olej ( niestety kapusta potrzebuje go dość sporo)
  • 1,2 szkl.bulionu ( opcjonalnie)
Składniki