Schab a'la stek ;)

Schab a'la stek ;)
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Tosca
Tania, szybka wersja steków ze schabu, zaskakująco smaczna i pikantna, taka moja wariacja na temat ulubionego dania mojego męża.

Składniki

  • kotlety schabowe (nierozbijane) 2-4 szt
  • cebula 1szt
  • sos sojowy 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • olej 2-3 łyżki
  • pieprz ziarnisty zielony lub czarwony
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  1. Olej, sos sojowy, pieprz ziarnisty mieszamy, obtaczamy w tym osolone i opieprzone kotlety, chowamy do lodówki.

  2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki lub pióra jak ktoś woli, ważne by kawałki były dość duże.

  3. Kotlety obsmażamy z obu stron, dorzucamy cebulę, ewentualnie resztkę marynaty, dusimy chwilę pod przykrywką aż cebula zmięknie. Kotlety wyjmujemy na talerz, do cebuli z sosem (powinno go być kilka łyżek - jesli zanadto odparował, możemy dodać ciut wody) dodajemy musztardę, mieszamy i gotowym sosem polewamy mięso.
    Świetnie smakuje z kaszą, kuskusem lub razowym makaronem, ale mogą też być ziemniaki. Smacznego!

Składniki
  • kotlety schabowe (nierozbijane) 2-4 szt
  • cebula 1szt
  • sos sojowy 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • olej 2-3 łyżki
  • pieprz ziarnisty zielony lub czarwony
  • pieprz i sól
Składniki