Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziczyzna to niezwykle zdrowe i smaczne mięso, które w różnych odsłonach często pojawia się na moim stole. Dzisiaj proponuję sięgnąć po sarninę, która charakteryzuje się niezwykle delikatnym mięsem o wyczuwalnej orzechowej i lekko owocowej nucie, dzięki czemu świetnie komponuje się z aromatycznymi korzennymi nutami przypraw np. curry. Warto dodać, że najlepiej smakuje mięso z młodych sztuk, mięso ze starszych osobników, wymaga dłuższego czasu marynowania. Propozycja, którą przedstawiam poniżej składa się zaledwie z kilku składników, które idealnie się uzupełniają tworząc danie nawiązujące do smaków kuchni azjatyckiej.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3210
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 317
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3210
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 317
Składniki
Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w równą kostkę. Posypujemy curry i polewamy olejem, mieszamy, odstawiamy na 1-2 godziny, aby przeszło smakiem przypraw. Mięso rumienimy na maśle, pilnując, żeby masło się nie przypaliło. Masło powinno się tylko zarumienić nada wtedy orzechowego aromatu całej potrawie. Do podsmażonego mięsa wlewamy sos sojowy i sos worcestershire. Dodajemy starty imbir, pokrojoną papryczkę chili, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę szparagową. Dusimy, aż fasolka zmięknie. Pod koniec dodajemy pokrojoną w paski paprykę ramiro. Mięso podajemy kuskusem razowym. Całość posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.