Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Obserwator
Kuchnia Polska. Pieczarkami zastąpiłem borowiki, których już nie mam. Sprawdziły się idealnie.

Składniki

  • 500 g filetów sandacza
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 400 g pieczarek ( lub borowików )
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

  1. Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem.
    Obrałem ziemniaki, pokroiłem w talarki.
    Rozgrzałem na patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 23 sierpnia 2020
Przepyszne danie <3
KulinarnaChwila 24 sierpnia 2020
Super;)
Obserwator 30 sierpnia 2020
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g filetów sandacza
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 400 g pieczarek ( lub borowików )
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej
Składniki