Sandacz po tunezyjsku

Sandacz po tunezyjsku
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: maruna
Sandacza oczyść, natrzyj przyprawami oraz tunezyjską cytrynową oliwą z oliwek. Obsyp obficie natką pietruszki, oraz obłóż plastrami cytryny. Jeszcze raz danie polej oliwą, aby po upieczeniu powstał aromatyczny sos. Zapiecz całość w piekarniku.

Składniki

  • Sandacz świeży 1szt.
  • Pieprz cytrynowy 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • trawa cytrynowa garść
  • cytryna 1szt.
  • tunezyjska oliwa z oliwek cytrynowa 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Sandacza oprawić, obsypać solą, pieprzem cytrynowym oraz trawą cytrynową. Rybę polać i natrzeć tunezyjską oliwą z oliwek o smaku cytrynowym.

  2. Natkę pietruszki drobno posiekać, a następnie oprószyć nią rybę z dwóch stron, a do środka ryby włożyć gałązki natki pietruszki i cytryny.

  3. Na koniec rybę lekko skropić sokiem z cytryny, a następnie plastry cytryny poukładać na rybie i wewnątrz ryby.
    Aby finalnie podnieść smak i aromat dania, jeszcze raz rybę skropić cytrynową oliwą z oliwek, aby po upieczeniu powstał aromatyczny sos.

  4. Piec ok. 45 minut w temp,180 stopni.
    Smacznego!

  5. Podawać z frytkami.
    Smaczengo!

Komentarze do przepisu (2)

KatarzynaK 04 sierpnia 2014
Na taką gorączkę to ten przepis jest po prostu cudowny a ryba smakuje Bosko zwłaszcza z tym sosikiem z... Czytaj całość »
Na taką gorączkę to ten przepis jest po prostu cudowny a ryba smakuje Bosko zwłaszcza z tym sosikiem z cytrynowej oliwy -hmmmm palce lizać - pyszota.
maruna 08 sierpnia 2014
Ja osobiście używam oliwy z oliwek - którą przez przypadek kupiłam na allegro i sie zakochałam
Składniki
  • Sandacz świeży 1szt.
  • Pieprz cytrynowy 1 łyżka
  • sól 1 łyżka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • trawa cytrynowa garść
  • cytryna 1szt.
  • tunezyjska oliwa z oliwek cytrynowa 5 łyżek
Składniki