Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Wiedeńczycy i Rzymianie kochają cielęcinę i tak się składa, że ​​najsłynniejszym na świecie wiedeńskim daniem jest sznycel wiedeński, oczywiście z cielęciny i większy od talerza, na którym jest podawany. Rzymianie też peferują sznycel cielęcy, wprawdzie znacznie mniejszy od wiedeńskiego, ale równie smaczny, z plasterkiem szynki parmeńskiej i liściem szałwii. Najpopularniejsza rzymska potrawa nazywana jest nie bez powodu „saltimbocca alla romana” – od włoskiego "salta in bocca": skaczę do ust.

Składniki

  • 8 małych sznycli cielęcych
  • 8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszonej szynki
  • 8 liści szałwii
  • 100 ml wina porto lub marsala
  • 100 ml bulionu cielęcego lub drobiowego
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jesli mamy cielecina w kawalku, pokroic cienkie plasterki i delikatnie splaszczyc, ale nie tluczkiem, tylko np. spodem garnka lub szerokim nozem kuchennym.
    Pokroic cienkie plasterki szynki parmenskiej na pól i ulozyc na kazdym sznyclu jeden plaster a na nim lisc szalwi. Spiac wszystko drewnianym lub stalowym szpikulcem. Niektórzy zwijaja sznycla tworzac rodzaj roladki, ja preferuje plaska forme.

  2. Rozgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc sznycle na duzym ogniu przez ok. 1-2 minuty z kazdej strony, doprawic sola i pieprzem, wyjac sznycle z patelni i trzymac w cieple.
    Pozostalosci po smazeniu deglasowac winem porto, dodac bulion, sos zagotowac a nastepnie doprawic sola i pieprzem.

  3. Podawac sznycle polane odrobina sosu.

Komentarze do przepisu (10)

KORAL 29 czerwca
Wygląda i brzmi pięknie, wspaniałe składniki więc musi być pysznie.
Nevermore 29 czerwca
Sznycel wiedeński i tort Sachera, to obowiązek, gdy jest się Wiedniu :) Jest czym się najeść, gdy sznycel... Czytaj całość »
Sznycel wiedeński i tort Sachera, to obowiązek, gdy jest się Wiedniu :) Jest czym się najeść, gdy sznycel zajmuje pół talerza, a ciacho na dokładkę i dzień z głowy ;)
Wracając do tej cielencinki, to wygląda bardzo apetycznie i wcale się nie dziwię, że Włosi nadali taką nazwę. Pyszności :)
Docherro 29 czerwca
Pyszne danie i pięknie podane.Też bardzo lubię cielęcinę,mięsko miękkie i bardzo smaczne:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 8 małych sznycli cielęcych
  • 8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszonej szynki
  • 8 liści szałwii
  • 100 ml wina porto lub marsala
  • 100 ml bulionu cielęcego lub drobiowego
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól, pieprz
Składniki

Promocje na