Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatka z tuńczyka i ryżu
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Smynio
Bardzo szybkie, tanie i smaczne :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Najlepiej zacząć od ryżu - ugotować wg przepisu na opakowaniu. Następnie nastawić jajka, aby ugotowały się na twardo,

  2. Tuńczyka odsączamy z zalewy, kukurydzę również. Ogórki i cebulę kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Po ugotowaniu i przestudzeniu kroimy również drobno jajka.

  3. Ugotowaną torebkę ryżu, aby przyspieszyć studzenie wkładamy do durszlaka i podkładamy pod lodowatą bieżącą wodę, aż będzie chłodny.

  4. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy oraz majonez i musztardę, mieszamy. Najlepsze po odstaniu jakiejś pół godzinki lub jak ktoś woli schłodzone w lodówce :)

  5. Polecam również wersje pomidorową - zamiast majonezu i musztardy można zrobić z ketchupem pikantnym np. pudliszki lub doprawionym koncentratem pomidorowym. Smacznego :)

Składniki
Składniki