salatka z buraczkow czerwonych

salatka z buraczkow czerwonych
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
jakie to jest smaczne, mmmmm... w polaczeniu z karkowka duszona lub smazona, z sosem mysliwskim i ziemniaczkami puree, bardzo, bardzo dobry obiadek :-))

Składniki

  • buraczki czerwone, 4-5 srednich sztuk
  • pol jablka o kwaskowatym smaku
  • cebula, 1 srednia
  • olej rzepakowy, 4 lyzki
  • sol 1 lyzeczka, cukier 1 lyzeczka oraz ocet 1 lyzka

Przygotowanie

  1. Ugotowane buraczki studzimy, obieramy ze skorki i trzemy na grubych oczkach. Do tego takze pol jabluszka na grubych oczkach i cala bardzo drobno posiekana cebule.

  2. Dodajemy 1 lyzeczke cukru, 1 plaska lyzeczke soli i lyzke octu, nastepnie 4 lyzki oleju rzepakowego (upieram sie zawsze na ten olej, gdyz zawiera bardzo duzo Omega 3 i jest zdrowszy nawet anizeli oliwa z oliwek). Wszystko dokladnie mieszamy.

  3. Najlepiej jest to przygotowac do poludnia, aby smaki sie przegryzly, wiec polmisek z salatka wstawiamy na min. godzinke do lodowki, a nastepnie palaszujemy wraz z ziemniaczkami i mieskiem. Cholernie dobre!!

Komentarze do przepisu (3)

irma 17 marca 2013
No, aż poczułam smak tego obiadku, z tymi buraczkami, pychotka 5
bozka44 17 marca 2013
Dzieki Irma, ja tez poczulam :-)) Dzisiaj jedlismy i chyba troszke za duzo, ale jak jest takie dobre, to mozna jesc... Czytaj całość »
Dzieki Irma, ja tez poczulam :-)) Dzisiaj jedlismy i chyba troszke za duzo, ale jak jest takie dobre, to mozna jesc i jesc...
Konto usunięte 17 marca 2013
Jasne , buraczki to chyba każdy lubi
Składniki
  • buraczki czerwone, 4-5 srednich sztuk
  • pol jablka o kwaskowatym smaku
  • cebula, 1 srednia
  • olej rzepakowy, 4 lyzki
  • sol 1 lyzeczka, cukier 1 lyzeczka oraz ocet 1 lyzka
Składniki