Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka wielowarzywna"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 147
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 303
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 15
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
Kalafior podziel na różyczki. Ogórki umyj, pokrój w plasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz. Czerwoną paprykę pokrój w paski, a żółtą w kostkę. Cebule pokrój w piórka. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki.
Sól rozpuść w 9 szklankach przegotowanej wody. Wszystkie warzywa włóż do dużej miski, wymieszaj. Zalej słoną wodą i odstaw na 3-4 godz. W rondlu zagotuj 6 szklanek wody z octem i cukrem.
Do słoików wsyp po ok. 1 łyżeczki ziarenek gorczycy, dodaj po 1-2 listki laurowe oraz po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Z warzyw odlej sok i przełóż je do słoików. Zalej przestudzoną zalewą, zakręć. Pasteryzuj 4-5 min. Rada: Z ogórków i cebuli możesz przygotować pyszną sałatkę na zimę.
kg ogórków pokrój w plasterki. Dodaj 60 dag cebuli pokrojonej w piórka, po 250 ml octu 10 proc. i oleju, po 10 dag cukru oraz soli kamiennej oraz 1 łyżkę mielonego pieprzu. Wymieszaj i odstaw na 4-5 godz. Warzywa wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć. Pasteryzuj 10 minut.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut. Słoik: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie