Salatka warstwowa z tunczyka

Salatka warstwowa z tunczyka
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Salatka jest bardzo latwa w przygotowaniu i smakuje wysmienicie:)

Składniki

  • puszki tunczyka, 3
  • ser zolty starty, 200 gram
  • pokrojona drobno cebula, do posypania
  • majonez, warstwa
  • jajka na twardo, 7

Przygotowanie

  1. Salatka jest warstwowa,najlepiej zrobic ja w wiekszym szklannym naczyniu.

  2. Jako pierwsze dajemy starte na grubej tarce bialka jajek-rozprowadzamy je rowno ,zakrywajac cale dno.Nastepnie przykrywamy bialka startym serem zoltym.Na to odsaczony z h2o albo oleju tunczyk.Tunczyka najlepiej wykladac palcami bo ciezko go ulozyc.Na tunczyka nakladamy warstwe majonezu,rozprowadzamy na calej powierzchni.Na majonez cebula-delikatnie posypujemy,jak kto lubi.ostatnia faza jest starcie na grubej tarce zoltek i nalozenie ich na cebule,mozna tez dac jeszcze troche sera zoltego.

  3. W skrocie;

  4. 1.bialka z jajek 2.ser zolty ,3. tunczyk ,majonez,5.cebula 6.zoltka+ser zolty

Komentarze do przepisu (6)

MonikaKofi 09 marca 2011
robię taką samą, ja przepis miałam z książki siostry anastazji i dodaje jeszcze jedną warstwę z tartego... Czytaj całość »
robię taką samą, ja przepis miałam z książki siostry anastazji i dodaje jeszcze jedną warstwę z tartego masła,sałatka jest pyszna!!
landryna8215 09 marca 2011
U mnie w profilu jest ta sama salaka tylko z porem.pyszna.pozdrawiam
Annuar 10 marca 2011
Oh, narobiłaś mi apetytu :) Znam taką sałatkę pod nazwą "Pierzynka" i zawsze gości na moim wielkanocnym... Czytaj całość »
Oh, narobiłaś mi apetytu :) Znam taką sałatkę pod nazwą "Pierzynka" i zawsze gości na moim wielkanocnym stole, Dzięki drobnej tarce (choć to bardziej pracochłonne niż gruba tarka) jest lekka, delikatna, smakuje wszystkim. Ja tylko daję w innej kolejności: na dół żółtka, a na górę białka, aby sałatka była lekka jak pierzynka ;) Czasem daję czerwoną cebulę, dla efektu wizualnego.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • puszki tunczyka, 3
  • ser zolty starty, 200 gram
  • pokrojona drobno cebula, do posypania
  • majonez, warstwa
  • jajka na twardo, 7
Składniki