sałatka na zimę

sałatka na zimę
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Smaczna, chrupiąca i długo "leżąca w brzuchu".

Składniki

  • główka świeżej białej kapusty, około 2 kg
  • cebula, u mnie 5 szt (duża)
  • Papryka czerwona, 2 strąki (duża)
  • marchew, 5 szt (średnia)
  • ogórki świeże (szklarniowe) takie dłuższe, 5 szt
  • olej rzepakowy, 1 szklanka
  • sól, 4 łyżki
  • pieprz czarny, 2 łyżeczki
  • ziele angielskie, 10 ziarenek
  • gorczyca, 3 łyżeczki
  • woda, 1,5 szklanki
  • ocet spirytusowy 10%, 1 szklanka
  • cukier, 5 łyżek

Przygotowanie

  1. Poszatkowałam kapustę, pokroiłam cebulę w półkrążki, część marchwi poszatkowałam (cieńsze końcówki), a grubsze starłam na tarce jarzynowej. Paprykę pokroiłam w paski. Wszystko posoliłam i pocukrzyłam. Podciągnęłam rękawy i rękoma wymieszałam. Odstawiłam na 2 godziny.

  2. Wyszorowane ogórki - ze skórką poszatkowałam do drugiej mniejszej miski i lekko posoliłam. Po godzinie puściły sporo soku, który wylałam, a ogórki dołożyłam do poszatkowanych warzyw. Dosypałam także zmielony pieprz, gorczycę i ziele angielskie. Wlałam do mieszanki szklankę oleju i ponownie wymieszałam. Odstawiłam na kolejną godzinę.

  3. Kiedy warzywa trochę zmiękły, dolałam wodę wymieszaną z octem i rękawy do góry (mieszanko). Po dwóch godzinach załadowałam do słoików i moim sposobem pasteryzowałam w piekarniku 150 stopni ok. 15 minut.

Składniki
  • główka świeżej białej kapusty, około 2 kg
  • cebula, u mnie 5 szt (duża)
  • Papryka czerwona, 2 strąki (duża)
  • marchew, 5 szt (średnia)
  • ogórki świeże (szklarniowe) takie dłuższe, 5 szt
  • olej rzepakowy, 1 szklanka
  • sól, 4 łyżki
  • pieprz czarny, 2 łyżeczki
  • ziele angielskie, 10 ziarenek
  • gorczyca, 3 łyżeczki
  • woda, 1,5 szklanki
  • ocet spirytusowy 10%, 1 szklanka
  • cukier, 5 łyżek
Składniki