Sałatka na grilla i ziemniaki jak z ogniska

Sałatka na grilla i ziemniaki jak z ogniska
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Idealny dodatek do mięs z grilla lub kotletów, sznycli czy pieczonego mięsa.Zziemniaczki z chrupiącą skórką pachnące ziołami a do tego pyszna sałatka -, soczyste, słodkie i kolorowe pomidory, lekko ostra szalotka, która podkreśla sma i kremowa śmietana. Wybierając pomidory starajcie się wybrać je w różnych kolorach i kształtach.

Składniki

  • Kolorowe pomidory (małe i duże - jakie tylko znajdziecie)
  • Małe ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 1 cebula dymka
  • Sól
  • pieprz
  • olej
  • suszony tymianek
  • świeży tymianek
  • Gęsta śmietana 18%

Przygotowanie

  1. Ziemniaki szorujemy i podgotowujemy w osolonej wodzie - w łupinach. Gdy będą już na tyle miękkie, że można wbić w nie widelec (ale nie rozpadające się), odcedzamy i odstawiamy na parę minut, żeby odparować resztkę wody.

  2. Podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Jeśli mamy, to na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego tymianku. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) ok 20 min - aż się zarumienią i skórka stanie się chrupiąca.

  3. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na grubsze kawałki. Dodajemy pokrojoną w krążki szalotkę oraz dymkę. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 min, żeby pomidory puściły trochę płynu.

  4. Po tym czasie do sałatki dodajemy zimną śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

  5. Gorące ziemniaki można przekroić na pół i włożyć do środka plasterek zwykłego masła lub masła czosnkowego. Można je też polać sosem z sałatki - wyobraźcie sobie gorącego ziemniaka z zimnym sosem śmietanowym.

    Smacznego :)

Składniki
  • Kolorowe pomidory (małe i duże - jakie tylko znajdziecie)
  • Małe ziemniaki
  • 1 szalotka
  • 1 cebula dymka
  • Sól
  • pieprz
  • olej
  • suszony tymianek
  • świeży tymianek
  • Gęsta śmietana 18%
Składniki