Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Sajgonki z kurczakiem i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
Sajgonki zazwyczaj smaży się w głębokim oleju, ja upiekłam je w piekarniku. Są trochę twardsze ale nie nasiąknięte tłuszczem, pyszne i mniej kaloryczne :-)

Składniki

  • papier ryżowy ok. 10 arkuszy
  • pierś z kurczaka 1
  • mieszanka warzyw chińskich 1 op.
  • czosnek 1 - 2 ząbki
  • sól, pieprz, imbir suszony

Przygotowanie

  1. Czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju, wsypać mieszankę warzyw, przyprawic solą, pieprzem i suszonym imbirem, dusić kilka min.
    Na drugiej patelni przesmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w dosyć drobną kostkę i przyprawioną solą i pieprzem. Mięso przełożyć do warzyw, wymieszać.
    Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie każdy po kilkanaście sekund, położyć na deskę, wyłożyć po ok. 1 łyżce farszu i zwijać jak krokiety. Ułozyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem

  2. i piec ok. 20-25 min. w temp. 200 stopni. Podałam z ryżem, surówką i słodkim sosem chili. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (8)

Ewaaa 22 października 2013
jeszcze nigdy nie robiłam, muszę spróbować, bo bardzo je lubię, choć rzadko jadam, a takie domowe są lepsze,... Czytaj całość »
jeszcze nigdy nie robiłam, muszę spróbować, bo bardzo je lubię, choć rzadko jadam, a takie domowe są lepsze, zdrowsze i wiadomo co dokładnie siedzi w środku, kciuk :)
sereberko80 22 października 2013
dokładnie Ewuś, tez robiłam je dzisiaj pierwszy raz. płaty ryżowe mialam juz od dawna ale nie moglam sie jakos... Czytaj całość »
dokładnie Ewuś, tez robiłam je dzisiaj pierwszy raz. płaty ryżowe mialam juz od dawna ale nie moglam sie jakos za nie zabrac :-) niepotrzebnie odwlekałam, bo robi sie je bardzo łatwo i szybko, no i wychodza pyszne :-)
Ewaaa 22 października 2013
to w takim razie jestem bardzo zachęcona i głodna :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • papier ryżowy ok. 10 arkuszy
  • pierś z kurczaka 1
  • mieszanka warzyw chińskich 1 op.
  • czosnek 1 - 2 ząbki
  • sól, pieprz, imbir suszony
Składniki