Sajgonki z kurczakiem

Sajgonki z kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: zewaewa
Dziś na obiad serwowałam moje kolejne sajgonki. Tym razem z trochę innymi dodatkami. Ale sajgonki są smaczne i warto zrobić. Z dodatkami można pokombinować.

Składniki

  • 10 szt papieru ryżowego
  • 1,5 podwójnej piersi z kurczaka
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 1/2 puszki grzybów słomkowych
  • 1/2 cukinii
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 1/4 sosu sojowego Tamari
  • 2 pomidory
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Spring Rolls do sajgonek do maczania sajgonek

Przygotowanie

  1. Piersi drobno pokroić i zalać sosem sojowym.
    Odstawić na pół godziny.
    Potem do mięsa zetrzeć cukinię, dodać pokrojone w kostkę pomidory, posiekany szpinak o raz drobno pokrojone grzyby.
    Następnie dodać cebulkę oraz sezam i przyprawy do smaku i wymieszać nadzienie.
    Rozgrzać dużą ilość oleju.
    Każdy papier ryżowy przez chwilę moczyć w ciepłej wodzie a potem kłaść porcje nadzienia.
    Zwijać sajgonki i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu.
    Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z sosem Spring Rolls do sajgonek.

Komentarze do przepisu (1)

Pani_Domu 13 lipca 2021
Uwielbiam taką chińszczyznę :)
Składniki
  • 10 szt papieru ryżowego
  • 1,5 podwójnej piersi z kurczaka
  • 1 solidna garść świeżego szpinaku
  • 1/2 puszki grzybów słomkowych
  • 1/2 cukinii
  • 4 łyżki czarnego sezamu
  • 4 łyżki prażonej cebulki
  • 1/4 sosu sojowego Tamari
  • 2 pomidory
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • Spring Rolls do sajgonek do maczania sajgonek
Składniki