Sajgonki po polsku

Sajgonki po polsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sajgonki, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne (chiń. 春卷; pinyin: chūn juǎn; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawiamy sosem sojowym, sosem ostrygowym, przyprawą chińską i sosem teriaki. Każdego sosu można śmiało dać po łyżce stołowej i wszystko wyrobić.

  2. Po wyrobieniu mięsa dodajemy nasze warzywa, grzyby mun jak i posiekany drobno makaron ryżowy i wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Nasz farsz zawijamy w lekko namoczonym papierze ryżowym. Najlepiej papier ryżowy namoczyć w osłodzonej letniej wodzie, woda musi być słodka, to pomoże uzyskać szybciej lepszy kolor i bardziej chrupiącą skórkę. Wrzucamy na mocno rozgrzany głęboki olej i smażymy do zbrązowienia.

Komentarze do przepisu (1)

KaliberSmaku 17 czerwca 2019
Polecam ten prosty przepis.
Składniki
Składniki