Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 148
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 16
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 148
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 304
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 16
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 113
Składniki
Mięso: masło stop. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z masłem, winem i majerankiem. Mięso umyj, oczyść z błonek i tłuszczu, osusz. Posmaruj czosnkiem z dodatkami. Przykryj, odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę.
Nadzienie: rum podgrzej z goździkami i anyżem. Skrop suszone owoce.
Mięso natrzyj solą, nakłuj wzdłuż szpikulcem. Nożem zrób większy otwór i rozepchnij go drewnianym trzonkiem. Do otworu włóż większość osączonych owoców. Mięso obsmaż na oleju, przełóż do brytfanki.
Obłóż resztą owoców, podlej olejem z obsmażania i 2-3 łyżkami wody. Przykryj, piecz ok. 80 minut w 180oC, podlewając sosem z pieczenia.
Bez alkoholu
Gdy przygotowujesz to danie na obiad z dziećmi, wino zastąp 2 łyżkami wody wymieszanej z łyżeczką miodu, a owoce polej stopionym masłem.Źródło: Naj