Rzodkiewkowe szaszłyki w ziołowej marynacie

Rzodkiewkowe szaszłyki w ziołowej marynacie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Warzywne szaszłyki z rzodkiewki i pieczarek w genialnej marynacie na bazie ziół, octu, miodu, sosu sojowego i świeżej mięty. Idealne uzupełnienia grilla dla wszystkich miłośników warzyw, a także mięsożerców ciekawych nowych smaków i struktur.

Składniki

  • Rzodkiewka 2 pęczki (około 24 szt.)
  • Mini pieczarki 250 g (około 30 szt.)
  • Ocet ryżowy 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Ostra papryka 1 łyżeczka
  • Papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Kumin 1 łyżeczka
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sok z limonki 20 ml
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę 2 szt.
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz 1 łyżeczka
  • Świeża mięta drobno pokrojona 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Marynata: wszystkie składniki oprócz rzodkiewek i pieczarek umieścić w garnku o grubym dnie. Dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy.
    Gotować na małym ogniu przez 10 minut, aż powstanie gęsta, gładka i świecąca zalewa.
    Odstawić na chwilę do ostygnięcia.

  2. Rzodkiewki umyć, odciąć ogonki. Osuszyć.
    Pieczarki umyć, nie obierać ze skóry i osuszyć.

  3. Warzywa zalać ostudzoną marynatą. Dobrze wymieszać. Odstawić 15/20 minut.

  4. Nabijać na patyki do szaszłyków naprzemiennie rzodkiewki i pieczarki.

  5. Gotowe szaszłyki piec na rozgrzanym grillu po 2/3 minuty z każdej strony. W czasie smażenia można dodatkowo smarować pozostałą marynatą.
    Podawać na ciepło z dipami i podpłomykami.

Komentarze do przepisu (2)

kulinarnagosia 29 maja 2021
Bardzo fajny pomysł z tymi rzodkiewkami :)
Nevermore 30 maja 2021
Fajny przepis, biorę :)
Składniki
  • Rzodkiewka 2 pęczki (około 24 szt.)
  • Mini pieczarki 250 g (około 30 szt.)
  • Ocet ryżowy 2 łyżki
  • Sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Miód 2 łyżki
  • Ostra papryka 1 łyżeczka
  • Papryka słodka wędzona 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Kumin 1 łyżeczka
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Sok z limonki 20 ml
  • Czosnek przeciśnięty przez praskę 2 szt.
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz 1 łyżeczka
  • Świeża mięta drobno pokrojona 2 łyżki
Składniki