Rzeżuchowe naleśniki z żółtym serem

Rzeżuchowe naleśniki z żółtym serem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Naleśniki z dodatkiem posiekanej rzeżuchy, zwijane z żółtym serem i przysmażane na patelni.

Składniki

  • 1 małe jajko
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 3/4szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • ok. 50g żółtego sera
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do miski wsypałam mąkę tortową i szczyptę soli. Wlałam mleko, wbiłam jajko i zmiksowałam wszystkie składniki na jednolite ciasto naleśnikowe. Na koniec do ciasta dodałam posiekaną rzeżuchę i wymieszałam jeszcze raz wszystko, ale już łyżką. Małą patelnię rozgrzałam i lekko natłuszczałam przed nalaniem każdej porcji ciasta. Ciasto nalewałam łyżką wazową do zupy i rozprowadzałam je równomiernie po całej patelni. Naleśniki smażyłam na rumiano i przewracałam na drugą stronę. Gdy druga strona się również przyrumieniła, zdejmowałam je na talerz. Jeszcze ciepłe naleśniki posypywałam cienko startym na tarce na drobnych oczkach żółtym serem i składałam naleśniki w koperty. Złożone naleśniki jeszcze raz włożyłam na patelnię i obsmażyłam, aby były bardziej chrupiące. Naleśniki podałam na gorąco.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 05 stycznia
Cudowne!Rzeżuchę wysiewam przez cały rok więc koniecznie wypróbuję Twój przepis :)
WanilioweImprowizacje 05 stycznia
:-)
Składniki
  • 1 małe jajko
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 3/4szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
  • ok. 50g żółtego sera
  • olej do smażenia
Składniki