Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem wg mistrza P. Małeckiego

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem wg mistrza  P. Małeckiego
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: irma
To pyszne , aromatyczne danie , wykonałam wg przepisu mistrza Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla". Polecam.

Składniki

  • 100g ryżu
  • 300ml mleka 2%
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sos: 100ml śmietany 18%, 1 małe op. cukru waniliowego 8g
  • 30g cukru pudru
  • Dekoracja: bita śmietana, cynamon

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować, dodać sól i wsypać ryż. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez ok. 20 minut. Zagotowany ryż przykryć i odstawić na 30 minut.

  2. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na dużych oczkach i przełożyć na patelnię z roztopionym masłem. Dodać cukier, sok z cytryny i prażyć jabłka , aż ich konsystencja będzie zwarta. Następnie wsypać cynamon i wymieszać.

  3. Do natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć połowę ryżu, na ryż rozłożyć uprażone jabłka, a na jabłka drugą część ryżu.. Całość polać sosem czyli śmietaną dokładnie wymieszaną z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
    Ryż zapiekać w piekarniku nagrzanym do 195-205 st.C przez ok. 25-30 minut.

  4. Po wyjęciu udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (4)

Futka 14 marca 2015
Pyszności! Wygląda niezwykle apetycznie :)
BEATA1978 14 marca 2015
Dawno nie jadłam. Pychotka :)
irma 15 marca 2015
Dziękuję bardzo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100g ryżu
  • 300ml mleka 2%
  • szczypta soli
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sos: 100ml śmietany 18%, 1 małe op. cukru waniliowego 8g
  • 30g cukru pudru
  • Dekoracja: bita śmietana, cynamon
Składniki