Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: madzikcho
Smak dzieciństwa, prosty przepis na słodkie danie.

Składniki

  • ryż, 200 g (2 woreczki)
  • mleko, 0,5 l
  • jabłko, 3 szt.
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • cynamon, 1 łyżeczka do jabłek + 1 łyżka do posypania
  • śmietana 18%, 150 ml
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • cukier puder, 50 g
  • masło, 1 łyżka + do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • “Klapsy” jogurtowe
  • jogurt naturalny (typu grecki), 200 g
  • miód płynny, ok 1 łyżki (słodkość regulujecie ilością miodu)

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy w garnku.

  2. Do gotującego mleka dodajemy ryż (jeśli używacie w torebkach, to wysypujemy go) i gotujemy ok 15 min., często mieszając.

  3. Po ugotowaniu garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy.

  4. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  5. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła.
    Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłka, 1 łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i sok z cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż jabłka lekko odparują.

  6. Nieduże naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, następnie wykładamy jabłka i na wierzchu drugą połowę ryżu.

  7. W miseczce mieszamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder do uzyskania jednolitej masy.
    Następnie rozsmarowujemy ją na powierzchni ryżu.

  8. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30 min.

  9. Porcje ryżu wykładamy na talerzach, posypujemy cynamonem i na każdej wykładamy “klapsa” z jogurtu (jogurt naturalny wymieszany z miodem).

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 06 listopada 2020
Uwielbiam:)
Składniki
  • ryż, 200 g (2 woreczki)
  • mleko, 0,5 l
  • jabłko, 3 szt.
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • miód, 1 łyżka
  • cynamon, 1 łyżeczka do jabłek + 1 łyżka do posypania
  • śmietana 18%, 150 ml
  • cukier wanilinowy, 1 opakowanie
  • cukier puder, 50 g
  • masło, 1 łyżka + do posmarowania naczynia żaroodpornego
  • “Klapsy” jogurtowe
  • jogurt naturalny (typu grecki), 200 g
  • miód płynny, ok 1 łyżki (słodkość regulujecie ilością miodu)
Składniki