Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne wspomnienie z dzieciństwa to ryż zapiekany z jabłkami, danie za którym przepadają chyba wszystkie dzieci. Potrawa niezwykle łatwa do zrobienia, podana na obiad lub podwieczorek na pewno szybko zniknie z talerza.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 litra wody
  • 60 dag jabłek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cukier kryształ
  • cynamon

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy około 20 minut w 1/2 mleka i 1/2 wody, odsączamy i studzimy.
    Na dno żaroodpornej posmarowanej tłuszczem formy wykładamy ryż, lekko dociskamy łyżką i posypujemy cynamonem.
    Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, a następnie układamy na ryżu, posypujemy cukrem waniliowym, cukrem kryształem na końcu cynamonem.
    Ryż z jabłkami zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 30 minut.

Składniki
  • 2 woreczki ryżu
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 litra wody
  • 60 dag jabłek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cukier kryształ
  • cynamon
Składniki