Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu

Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Od jakiegoś już czasu chodziło za mną jakieś chińskie danie. Nawet pseudochińskie ;) ale po prostu coś w tym klimacie. Nawet mieliśmy iść do chińskiej knajpki (kiedy jeszcze było można :)), ale akurat było zamknięte, więc machnęłam ręką i postanowiłam zrobić coś w domu. Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...

Składniki

  • ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)
  • małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej
  • 4-5 grzybków Mun
  • słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)
  • 1 czerwona papryka
  • po połowie żółtej i zielonej papryki
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
  • 200g pieczarek
  • 2/3 kostki naturalnego tofu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • do podania kawałki limonki i szczypiorek

Przygotowanie

  1. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.

  3. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :)
    W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki.






    Smacznego!!!!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 03 maja
Pyszności:)
Składniki
  • ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)
  • małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej
  • 4-5 grzybków Mun
  • słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)
  • 1 czerwona papryka
  • po połowie żółtej i zielonej papryki
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
  • 200g pieczarek
  • 2/3 kostki naturalnego tofu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • do podania kawałki limonki i szczypiorek
Składniki