Ryż z warzywami

Ryż z warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Smakuje jak chińszczyzna

Składniki

  • ryż, pół szklanki
  • cebula, 1 szt
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • marchew gotowana, 3 szt
  • kukurydza, pół puszki
  • pędy bambusa (niekoniecznie), 1 puszka
  • Ananas, puszka
  • jajka, 2 szt
  • przyprawy, sos sojowy, sól, pieprz
  • sos słodko-kwaśny, przepis poniżej
  • szczypiorek

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pędy bambusa (jeśli ktoś nie ma pędów można je pominąć)

  2. Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym i dusimy kila minut.

  3. Gotowaną marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Kukurydzę odsączamy i mieszamy w ryżem. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.

  4. Pod koniec dodajemy 2-3 krążki ananasa pokrojone w cząstki. Następnie do dania wbijamy jajka i smażymy aż się zetną.

  5. Sos słodko - kwaśny: pół szklanki soku z ananasów, 4 łyżki ketchupu, duża łyżka octu, łyżka cukru, mąka do zagęszczenia. Sok z ananasów wlewamy do niedużego garnka, dodajemy ketchup, cukier i ocet. Zagotowujemy ciągle mieszając. Zagęszczamy mąką i gotowe.

  6. Ryż z warzywami nakładamy do niedużych miseczek uprzednio opłukanych w wodzie (żeby nie przykleił się) i w takiej foremce nakładamy na talerz. Danie będzie miało fajniejszy kształt. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy dookoła sosem słodko-kwaśnym.

Składniki
  • ryż, pół szklanki
  • cebula, 1 szt
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • marchew gotowana, 3 szt
  • kukurydza, pół puszki
  • pędy bambusa (niekoniecznie), 1 puszka
  • Ananas, puszka
  • jajka, 2 szt
  • przyprawy, sos sojowy, sól, pieprz
  • sos słodko-kwaśny, przepis poniżej
  • szczypiorek
Składniki