Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryż z warzywami"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 543
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 19
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Grzybki zalej przegotowaną gorącą wodą i odstaw na ok. 10 min. Następnie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupin, pokrój w talarki. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w cienkie paski. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzybki, cebulę, kiełki oraz pędy bambusa, smaż ok. 2 min. Przełóż do miseczki i przykryj, by warzywa nie wystygły. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej, wrzuć marchewkę, paprykę i mrożony groszek.
Dodaj imbir, cukier oraz sos sojowy, smaż 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dodaj warzywa z miseczki. Całość gotuj tak długo, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj ryż. Wyłóż go do miseczek lub na talerze i rozłóż na nim przesmażone warzywa. Rada: Ryż możesz ugotować dzień wcześniej. Wtedy wrzuć go na patelnię z warzywami i smaż całość ok. 8 min.
40 minut
Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie