Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż z warzywami"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2182
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 136
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2182
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 136
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 142
Składniki
Ryż ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź na durszlaku i przełóż do dużego garnka.
Marchewkę i seler potnij w paseczki. Por i cebulę – pokrój w półplasterki, a paprykę na kawałki. Fasolkę szparagową albo groszek ugotuj i odcedź.
Rozgrzej olej z odrobiną masła i zeszklij przygotowane warzywa. Razem z tłuszczem włóż do ryżu. Dodaj fasolkę lub groszek. Wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, tymiankiem. Podgrzewaj chwilę lub wstaw do piekarnika.
Czas: około 45 minut
Wypróbuj
Ryż będzie bardzo sypki, jeśli po wyjęciu z torebki wypłuczesz go wielokrotnie zimną wodą (możesz to zrobic na sitku), a następnie wrzucisz do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła lub oleju (jedna trzecia łyżeczki) i wymieszasz wiele razy podczas gotowania.Źródło: Dobry Tydzień