Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Na deser lub obiad. Wybór należy do Was.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty 2 szklanki
  • Woda 2 szklanki
  • Mleko 2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Jogurt naturalny po około 2 łyżki na porcję
  • Truskawki - ilość według indywidualnych upodobań
  • Cukier do posypania - opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

  2. Do garnka wlać mleko, wodę, dodać sól, cukier wanilinowy oraz opłukany ryż, podgrzewać na płycie ustawionej na niewielką moc i często mieszając doprowadzić do wrzenia.

  3. Ryż gotować aż wchłonie większą część wody z mlekiem i całość będzie wyglądać jak bardzo gęsta zupa. Wówczas wyłączyć płytę, przykryć garnek i pozostawić aż ryż do końca wchłonie wodę z mlekiem.

  4. Podawać na ciepło z dodatkiem jogurtu i truskawek oraz opcjonalnie cukru.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 26 czerwca 2020
Pycha!
Docherro 26 czerwca 2020
Pyszności,dziś był u mnie na obiad:)
ekspresjawkuchni 27 czerwca 2020
Zawsze czekam z utęsknieniem na sezon :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ryż biały długoziarnisty 2 szklanki
  • Woda 2 szklanki
  • Mleko 2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Jogurt naturalny po około 2 łyżki na porcję
  • Truskawki - ilość według indywidualnych upodobań
  • Cukier do posypania - opcjonalnie
Składniki