Ryż z kiełbasą z patelni

Ryż z kiełbasą z patelni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pełne smaku połączenie ryżu, kiełbasy i przypraw. Łatwe do przygotowania i sycące danie, idealne na obiad w każdy dzień tygodnia.

Składniki

  • kiełbasa
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ok. 30 gram pomidorów krojonych w puszce
  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie

  1. Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju i rozgrzać ją na średnim ogniu.
    Kiełbasę pokroić w krążki i wrzucić na patelnię, smażyć do momentu uzyskania odpowiadającego nam stopnia podpieczenia.
    Mieszać od czasu do czasu aby krążki podsmażyły się w miarę równomiernie z każdej strony. (nie należy przejmować się jeśli kiełbasa zacznie brązowieć na dnie patelni, gdyż doda to tylko dodatkowego smaku całej potrawie)

  2. W międzyczasie zieloną paprykę pokroić w kostkę.
    Do miseczki dodać 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/4 łyżeczki czosnku w proszku, 1/4 łyżeczki cebuli w proszku, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu i wymieszaj.

  3. Kiedy kiełbasa będzie już pięknie podsmażona na patelnię wrzuć pokrojoną paprykę, zamieszać i smażyć przez ok. 3-4 minuty.
    Po tym czasie równomiernie rozsypać na patelni mieszankę przypraw i całość dokładnie wymieszać.
    Smażyć przez kolejne 2-3 minuty, aby smaki się połączyły.

  4. Następnie na patelnię dodać ok. 30 gram pomidorów krojonych z puszki (z sokiem), 1 szklankę długo ziarnistego białego ryżu i 1,5 szklanki bulionu drobiowego.
    Dokładnie wymieszać, po czym patelnię przykryć przykrywką i zwiększyć ogień, tak aby bulion zagotował się.

  5. Kiedy bulion się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować danie na wolnym ogniu przez następne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    Bulion powinien trochę odparować, a potrawa zgęstnieć.


  6. Gotowe danie przełożyć na płaski talerz, posypać do smaku i do dekoracji świeżym drobno pokrojonym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Składniki
  • kiełbasa
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ok. 30 gram pomidorów krojonych w puszce
  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
Składniki