Zaczynamy od ugotowania ryżu. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć do dodajemy łyżeczkę masła i cukru i wsypujemy suchy ryż. Zmniejszamy moc palnika do trójki i gotujemy w ten sposób, aż ryż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Nie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła. Wrzucamy jabłka i je smażymy. Sypiemy kilka łyżek cukru trzcinowego i sypiemy cynamonem. Skarmelizowane jabłka odkładamy na bok.
W tym czasie ryż powinien się już ugotować.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, polewamy połową śmietanki i wykładamy na to skarmelizowane jabłka.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na jabłka sypiemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, jeszcze trochę cynamonu i przykrywamy to resztą ryżu. Polewamy śmietanką. Gdy piekarnik już będzie zagrzany, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w ten sposób 30 minut (może być termoobieg). Po tym czasie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut i gotowe.
Możemy podawać posypane cukrem, choć nie jest to konieczne, bo danie jest naprawdę bardzo słodkie.
Serdecznie polecam i smacznego :-)