Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryż z jabłkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 211
Składniki
Ryż opłucz w dużej ilości zimnej wody. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami wrzącej wody. Włóż masło, wsyp szczyptę soli. Zamieszaj, nakryj i ugotuj.
Jabłka obierz i drobniutko pokrój lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Posyp cukrem, cynamonem i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę ryżu, na to trochę jabłek, posyp cynamonem. Włóż ryż i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien być ryż. Zapiekaj 30 minut w temp. 160°C. Podaj z bitą śmietaną.
Czas: około 60 minutŹródło: Dobry Tydzień