Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
To danie królowało na stole, gdy byłam dzieckiem. Dzisiaj często przyrządzam go dla mojego męża, który uwielbia ryż z jabłkami tak samo jak makaron z serem :) Sycące, słodkie danie.

Składniki

  • Ryż - 2 szkl.
  • Woda - 4 szkl.
  • Masło - 3 łyżki
  • Jaja - 2 szt.
  • Sól - do smaku
  • Jabłko - 1 kg
  • Śmietana 30% - 1 szkl.
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Cukier - do smaku

Przygotowanie

  1. W garnku roztapiamy 1 łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy mieszając. Gdy zrobi się szklisty zalewamy go wodą, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min - do wchłonięcia wody. Ryż może być lekko twardy ale sypki.
    Jaja roztrzepujemy i dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z cynamonem i dosładzamy do smaku.

  2. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem, wykładamy 1/3 ryżu, na to połowę jabłek, 1/3 ryżu, pozostałą połówkę jabłek i 1/3 ryżu. Całość zalewamy śmietanką , dajemy kilka wiórek masła i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - ok. 40-45 min. (ja pierwsze 30 minut piekę pod przykryciem, a kolejne 15 bez przykrycia).

Składniki
  • Ryż - 2 szkl.
  • Woda - 4 szkl.
  • Masło - 3 łyżki
  • Jaja - 2 szt.
  • Sól - do smaku
  • Jabłko - 1 kg
  • Śmietana 30% - 1 szkl.
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Cukier - do smaku
Składniki