Ryż w sosie serowo śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami

Ryż w sosie serowo śmietanowym z kurczakiem i pieczarkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kaarolina
Szybkie, proste danie a zarazem pyszne i sycące.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty - 1 woreczek na 2 osoby
  • Kurczak - pojedyńcza pierś
  • Pieczarki - 5-6 sztuk
  • Śmietana 30 % - 400ml
  • Serek topiony śmietankowy - 100g
  • Olej/oliwa (do smażenia)
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki (dla ozdoby)

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
    W tym czasie usmaż kurczaka, następnie przełóż go na naczynie i na tej samej patelni podsmaż pieczarki. Gotowe składniki połącz na patelni, wlej śmietanę i podgrzej. Gdy śmietana jest już ciepła (najlepiej nie doprowadzać do wrzenia aby się nie zważyła) dodaj stopniowo serek topiony i zaczekaj aż się rozpuścić. Dopraw według uznania.

  2. PODANIE
    Dla efektownego wyglądu utwórz na środku talerza wyspę, dookoła niej rozłóż sos i udekoruj natką pietruszki

    RADY
    Posiekaną pietruszkę możesz dodać także do sosu
    Jeśli nie lubisz smaku serka topionego możesz go pominąć

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 26 stycznia 2019
Prosto i smacznie :-)
klaudia11098 08 czerwca 2019
Bardzo pyszne :)
Składniki
  • Ryż biały długoziarnisty - 1 woreczek na 2 osoby
  • Kurczak - pojedyńcza pierś
  • Pieczarki - 5-6 sztuk
  • Śmietana 30 % - 400ml
  • Serek topiony śmietankowy - 100g
  • Olej/oliwa (do smażenia)
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki (dla ozdoby)
Składniki