Ryż po tajsku.

Ryż po tajsku.
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: Docherro
Pomysł zaczerpnęłam z przepisu" Kwestii Smaku",troszke pozmienialam. Potrawa wyszła bardzo dobra ,tak,że polecam wszystkim wypróbowanie jej:)

Składniki

  • 100g ryżu jaśminowego
  • 3-4 cm imbiru,1/2 papryczki chili,ząbek czosnku ,10 cm pora zielona częśc ,
  • 1/4 kapusty pekińskiej z małej główki
  • 1 zielona mała papryka ,garśc bazylii, garść listków mięty
  • sok z 1/2 limonki ,łyżka sosu sojowego ,mała cebula łyżeczka miodu ,2 łyżki oliwy
  • sól do smaku,mała cebulka

Przygotowanie

  1. Wlać na patelnię 2 łyżki oliwy,wrzucić pokrojono drobno cebulę ,posiekany czosnek i papryczkę chili.
    Lekko podgrzać ,dodać pokrojonego w cieńke paski pora ,paprykę zieloną ,lekko zasmażyć około 2 min.
    Jajka osobno roztrzepać miotełką.

    Do warzyw dać ugotowany ryż,powinno się go gotowac 8 min.ja za długo to robiłam...

  2. Dodać rotrzepane jajka i mieszając doprowadzić do ich zgęstnienia ,,.

  3. Dodać liście mięty i bazylii, sos sojowy, sok z limonki ,miód ,sól do smaku
    Zamieszać i zagrzać przez 2 min.

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (10)

ErJot 29 lipca
Fajny pomysł - dużo smaków i aromatów:)
Nevermore 29 lipca
Znów pyszne orientalne smaki, miodzio :)
fafiatko 29 lipca
Miseczka pysznosci! I jak widac mozna zjesc bardzo smacznie i bez miesa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 100g ryżu jaśminowego
  • 3-4 cm imbiru,1/2 papryczki chili,ząbek czosnku ,10 cm pora zielona częśc ,
  • 1/4 kapusty pekińskiej z małej główki
  • 1 zielona mała papryka ,garśc bazylii, garść listków mięty
  • sok z 1/2 limonki ,łyżka sosu sojowego ,mała cebula łyżeczka miodu ,2 łyżki oliwy
  • sól do smaku,mała cebulka
Składniki