Ryż po amerykańsku

Ryż po amerykańsku
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zapraszam dziś na przepis na bardzo szybkie i proste danie, które jest jednocześnie wegańskie i bezglutenowe, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 torebki ugotowanego ryżu parboiled (200 g - gotujemy przez 16 minut)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszeczka przecieru pomidorowego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • kilka kropel tabasco

Przygotowanie

  1. 1. Na dnie patelni/garnka rozgrzewamy trochę oliwy, następnie wrzucamy 2 cebule pokrojone w kosteczkę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, później dodajemy łodygę selera naciowego i dwie papryki pokrojone w kosteczkę i dusimy wszystko przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki i puszeczkę przecieru pomidorowego.

    2. Dodajemy pół łyżeczki cukru i 1/3 łyżeczki mielonych goździków.
    Jeszcze trochę soli i pieprzu oraz kilka kropel tabasco.

    3. Sypiemy sporo natki pietruszki. Następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 5 minut.

    4. Dodajemy ugotowany ryż, jeszcze chwilę dusimy i gotowe. Podajemy posypane natką pietruszki.
    Smacznego :-)





Składniki
  • 2 cebule
  • 2 torebki ugotowanego ryżu parboiled (200 g - gotujemy przez 16 minut)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszeczka przecieru pomidorowego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonych goździków
  • kilka kropel tabasco
Składniki