Rybne kąski w ziołowym cieście z sosem tatarskim

Przepis dnia 2020-03-13
Rybne kąski w ziołowym cieście z sosem tatarskim
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Pyszna ryba w aromatycznym cieście naleśnikowym w asyście lekko kwaśnego sosu z marynowanymi podgrzybkami.

Składniki

  • 2 duże płaty fileta z miruny (może być też każda inna ulubioną ryba)
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl mąki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos tatarski:
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • Pół małego słoiczka marynowanych grzybków (ja miałam podgrzybki ale mogą być też pieczarki)
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • Odrobina mąki do oprószenia ryby
  • Olej do smażenia
  • Pół cytryny

Przygotowanie

  1. Rybę kroimy na wąskie paski, przyprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny.
    Ciasto naleśnikowe: wszystkie składniki miksujemy, w razie potrzeby ilość mleka i mąki regulujemy tak, by uzyskać dość gęste ciasto naleśnikowe.
    Rybę opruszamy mągą, maczany dokładnie w cieście i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Osądzamy na ręczniki papierowym.

  2. Sos tatarski. Wszystkie składniki kroimy w drobniutką kosteczkę, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce.
    Do takiego zestawu najlepiej pasują chrupiące frytki albo pieczone ziemniaczki. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 10 marca
Fajny przepis!
KulinarnaChwila 13 marca
Pyszotka;)
Składniki
  • 2 duże płaty fileta z miruny (może być też każda inna ulubioną ryba)
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 3/4 szkl mąki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sos tatarski:
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • Pół małego słoiczka marynowanych grzybków (ja miałam podgrzybki ale mogą być też pieczarki)
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • Odrobina mąki do oprószenia ryby
  • Olej do smażenia
  • Pół cytryny
Składniki