Rybne curry z dorsza

Rybne curry z dorsza
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: cytrynkaaa
Pyszne aromatyczne i szybkie do zrobienia ciekawa odmiana w codziennej kuchni ... jednogarnkowe :P

Składniki

  • dorsz 4 filety
  • cebula czerowna duża 1 szt
  • bataty 4-5 szt
  • fasolka szparagowa zielona puszka 1
  • cieicorka puszka 1
  • pomidory 4 duze szt lub puszka
  • Chili 1-2 szt wg. upodobań ostrości dania
  • limonka połowa
  • kmin rzymski 2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżka
  • kolendra łyżeczka
  • sos sojowy 2-3 łyżek
  • pasta curry żółta 1-2 łyżeczek wg. upodobań ostrości dania
  • duża szklanka wody

Przygotowanie

  1. w obszernym rondlu podsmażyć na oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodać obrane i pokrojone w grubszą kostkę bataty chwilę podsmażać. Dodać wszystkie sypkie przyprawy i obsmażać jeszcze chwilkę aż puszczą aromat. Podlać wodą zagotować. Dodać pomidory, fasolkę, cieciorkę, pokrojone chilli (albo drobno jeśli nie przeszkadza nam potem w daniu lub w 2-3 kawałkach jeśli chcemy żeby tylko puściła aromat i potem wyciągamy) , dodajemy również pastę curry. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy kilka minut aż bataty będą miękkie. Dodajemy sos sojowy i sok wyciśnięty z połowy limonki (można też dodać kilka całych plasterków) można też dodać łyżeczkę cukru. Na koniec układamy dorsza pokrojonego w kawałki przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 10-15 minut aż ryba będzie gotowa (można 2 razy delikatnie w tym czasie przemieszać)

  2. ja podaję z kaszą kuskus świetnie pasuje, można także zabielić kwaśnym jogurtem lub śmietana staje się wtedy bardziej łagodne.( Danie dość ostre proszę to uwzględnić jeśli mają je jeść dzieci ) polecam i SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 28 maja 2014
ciekawy przepis!
cytrynkaaa 28 maja 2014
bardzo dziękuję sama musiałam się przełamać żeby tak przyrządzić rybę ale wychodzi smaczna warto czasem... Czytaj całość »
bardzo dziękuję sama musiałam się przełamać żeby tak przyrządzić rybę ale wychodzi smaczna warto czasem poeksperymentować ;)
BEATA1978 28 maja 2014
Dorsza w ten sposób nie robiłam. Podoba mi się takie połączenie smakowe.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • dorsz 4 filety
  • cebula czerowna duża 1 szt
  • bataty 4-5 szt
  • fasolka szparagowa zielona puszka 1
  • cieicorka puszka 1
  • pomidory 4 duze szt lub puszka
  • Chili 1-2 szt wg. upodobań ostrości dania
  • limonka połowa
  • kmin rzymski 2 łyżki
  • kurkuma 1 łyżka
  • kolendra łyżeczka
  • sos sojowy 2-3 łyżek
  • pasta curry żółta 1-2 łyżeczek wg. upodobań ostrości dania
  • duża szklanka wody
Składniki