Rybne Curry

Rybne Curry
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Mega pyszne i sycące. Kolejna inspiracja Jamie Oliver aczkolwiek troszkę zmodyfikowana

Składniki

  • 1 cytryna
  • 3 łyżki pasty curry tikka
  • 400 g filetów z białej ryby ( ja wybrałam Dorsza ze skórą )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru ok 5cm
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry opcjonalnie pietruszka
  • oliwa
  • 300 g ziemniaków
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 300 g różyczek kalfiora ( może być mrożony )
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 kubek ryżu basmati
  • 10 goździków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

Przygotowanie

  1. Pół cytryny wyciskamy na talerz dodajemy łyżkę pasty curry tikka. Mieszamy i marynujemy w tym filety. Odstawiamy.

    Cebulę, czosnek i imbir kroimy w plasterki. kolendrę ( pietruszkę ) drobno siekamy.
    Wkładamy do garnka o szerokim dnie z 2 łyżkami oliwy i resztą pasty curry.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do garnka i dusimy ok. 15 min, mieszając od czasu do czasu.
    Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do garnka razem z soczewicą i kalafiorem.
    Wlewamy ok . 500 - 600 ml wrzątku i doprowadzamy do wrzenia.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 min, aż soczewica zmięknie a sos zgęstnieje.
    Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.

    Ryż gotujemy do miękkości z dodatkiem goździków. ( Jeden kubek ryżu, dwa kubki wody).

    Filety smażymy na suchej patelni ( najlepiej z powłoką teflonową aby ryba nie przywarła ), 3-5 min zz każdej strony.

    Podajemy razem lub osobno, dodając jogurt według uznania.

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 04 maja 2017
WoW! <3 Jutro u nas też rybnie...jeszcze myślę nad wersją ;)
Docherro 04 maja 2017
super pomysł na rybkę,musiała być przesmaczna w takim wydaniu:)
bellamozzarella 06 maja 2017
O jaaaaa....chcemmm...ależ pyszności ;-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki pasty curry tikka
  • 400 g filetów z białej ryby ( ja wybrałam Dorsza ze skórą )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru ok 5cm
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry opcjonalnie pietruszka
  • oliwa
  • 300 g ziemniaków
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 300 g różyczek kalfiora ( może być mrożony )
  • 50 g czerwonej soczewicy
  • 1 kubek ryżu basmati
  • 10 goździków
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
Składniki