rybka w cebuli....

rybka w cebuli....
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: sandra1
zdrowa rybka i brak intensywnego zapachu smażonej ryby !

Składniki

  • ryba - ulubina, JA: dałam fil.TILAPIA
  • cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryby
  • majeranek

Przygotowanie

  1. WAŻNE: Ilość cebuli jest zależna od ilości filetów. Chodzi o to żeby ryba leżała na cebuli i była nią również przykryta. Tak więc na 4-5 filety 2 cebule powinny starczyć - też zależy czy cebula jest mała czy duża !

  2. Ryba musi być rozmrożona bez lodu. Następnie każdy filet z 2 stron przyprawiamy: solą, pieprzem, przyprawą do ryby i majerankiem. Pamiętając, że przyprawa do ryby jest słona więc z solą nie przesadzać tylko oprószyć lekko. Tak samo z całą resztą. Ryba jest delikatnym mięsem...

  3. Cebule pokroić i częścią cebuli wyłożyć spód półmiska, na nią ułożyć przyprawioną rybę i przykryć cebulą. Jeśli ryby jest więcej to robić warstwy. CEBULA - RYBA - CEBULA - RYBA - CEBULA. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin do lodówki, np. 6h (można nawet na całą noc).

  4. Wyciągamy rybkę i jeśli ktoś chce może ją opanierować w samej mące ale nie jest to konieczne. Smażyć ma patelni grillowej. NA ZDJĘCIU JEST WIDOCZNA RYBA W PANIERCE (ta u góry) I BEZ PANIERKI (na dole)

Składniki
  • ryba - ulubina, JA: dałam fil.TILAPIA
  • cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryby
  • majeranek
Składniki