Ryba wiewiórka

Ryba wiewiórka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Danie kuchni tajskiej, bardzo spodobała mi się nazwa, a przepis podpatrzony jest z programu kulinarnego o azjatyckiej kuchni.

Składniki

  • ryba morska w całości- u mnie łosoś jurajski
  • Por kawałek
  • Cebula
  • Czosnek 3- 4 ząbki
  • Papryka czerwona
  • Dynia młoda lub cukinia
  • Imbir
  • zielenina
  • przyprawa tajska tom kha
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki do zagęszczenia
  • Olej sezamowy do podsmżania
  • Sos sojowy

Przygotowanie

  1. Pokroiłam warzywa w kostkę. Ułatwiłam sobie sprawę i użyłam gotowej mieszanki Tom Kha. Warzywa podsmażyłam na patelni, zsunęłam je w "kąt".

  2. Rybę oczyściłam z łusek, wyfiletowałam i pokroiłam w kostkę gulaszową. To powinna być dosyć tłusta ryba o zwartym mięsie.
    Dodałam mięso ryby na patelnię i obsmażyłam. Dodałam dwie łychy tom kha- uwaga jest ostra, sos sojowy i posiekany imbir marynowany. Podlałam wodą, na wierzch dodałam łeb i ogon- to ważna część prezentacji, i przykryłam pokrywka na około 10 minut aby wszystko się udusiło.
    Wyjęłam elementy a sos zagęściłam rozrobioną w wodzie mąką ziemniaczaną. jeszcze sprawdziłam smak. ma byćsłodkowo- słony, kwaśnawy, i ostry.

  3. Łeb i ogon układa się na półmisku, polewa całość gulaszem rybnym i całość posypuje się zieleniną, dymka i kolendra i nać fenkułu najbardziej pasują.

  4. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (40)

KORAL 01 lipca 2021
Świetne wykonanie i prezentacja :)
Nevermore 01 lipca 2021
Dżizas, ale pyszności :)) Trochę ząbki szczerzy, ale dałbym jej radę hihi. Super przepis :D

p.s. Taki OBCY... Czytaj całość »
Dżizas, ale pyszności :)) Trochę ząbki szczerzy, ale dałbym jej radę hihi. Super przepis :D

p.s. Taki OBCY w warzywnym wydaniu ;p
kucharka-amatorka 02 lipca 2021
To ci dopiero danie! Cudo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ryba morska w całości- u mnie łosoś jurajski
  • Por kawałek
  • Cebula
  • Czosnek 3- 4 ząbki
  • Papryka czerwona
  • Dynia młoda lub cukinia
  • Imbir
  • zielenina
  • przyprawa tajska tom kha
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki do zagęszczenia
  • Olej sezamowy do podsmżania
  • Sos sojowy
Składniki

Promocje na