Ryba w warzywnej pierzynce

Ryba w warzywnej pierzynce
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Boschka
Rybkę w takim wydaniu zje każdy - nawet ktoś, kto smakoszem ryb nie jest - jak ja;-)) W przepisie był dorsz - ja użyłam tilapii i troszkę zmodyfikowałam ilość składników - i mogę śmiało stwierdzić, ze było warto przepis wypróbować - i wiem, że teraz będę częściej właśnie tą rybkę przyrządzać.. Polecam, bo jest naprawdę smacznie;-) Rybka nadaje się zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację..również na imprezkę;-)

Przygotowanie

  1. Rybę rozmrozić;) - umyć, osuszyć (tilapii nie dzieliłam na mniejsze części). Naczynie żaroodporne(duże, prostokątne) posmarować masłem.

  2. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego i cebulę pokroić. Wszystko razem wymieszać.

  3. Ułożyć warstwami: jarzyny, na nich rybę, znów jarzyny, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć wiórki masła.

  4. Zapiekać około 30 minut w temp. 180 stopni pod przykryciem.

  5. Podawać rybkę na ciepło. Ryba w takiej wersji jest dobrym rozwiązaniem na piątkową imprezkę - gdy nie jadamy mięsa.. ja zrobiłam na "babski wieczór" - i smakowała nam baaardzo;-)) Danie wygodne w przygotowaniu - wszystko w naczyniu układamy, a do piekarnika wkładamy na 30 minut przed planowaną konsumpcją.. p.s.od siebie dodam tylko, aby uważać i z pieprzem nie przesadzić, bo wyjdzie wersja na ostro..tak jak mi za pierwszym razem;-)) potrzeba wtedy duuużo wina;D

  6. Przepis zaczerpnięty z miesięcznika kulinarnego Sól i Pieprz.

Komentarze do przepisu (3)

biancorossa 18 sierpnia 2011
Podoba mi się ta rybka 5 :)
wejza21 24 sierpnia 2011
super przepis leci do ulubionych
Malwa55 30 sierpnia 2011
Smakowita rybka.
Składniki