Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba w warzywach to znakomity pomysł na świąteczne danie. Jest nieskompilowane i dość szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim niebywale smaczne. Fot. Adobe Stock/Magdziak Marcin
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Filety pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Wszystko podsmażyć w garnku na maśle. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym i kurkumą lub curry. Wlać wodę lub wywar i dusić przez kilka minut. Pod koniec dodać kawałki ananasa wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Wymieszać.
Zamarynowaną rybę obtoczyć w mącę i usmażyć na mocno rozgrzanym maśle.
Połowę farszu nałożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć usmażoną rybę i przykryć resztą duszonych jarzyn.
Zapiekać przez 20 minut w temp. 180 st. C.
Przed podaniem udekorować posiekaną natką pietruszki lub kolendry i plasterkami cytryny.