Ryba w sosie serowym

Ryba w sosie serowym
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Ryba w 30 minut ? Oczywiście , że jest to możliwe . Uwielbiam gotować ale uwielbiam również oszczędzać czas . Szybko może znaczyć również smacznie . Trzeba zacząć łamać mity , że na szybko to można zupkę chińską zjeść

Składniki

  • * Potrzebujesz tyle kawałków fileta ulubionej ryby ile zjesz
  • * Pieprz cytrynowy * Sól * 4-5 plasterków sera topionego
  • * Śmietana 18 % około 6 łyżek * Woda * 2 łyżki oleju roślinnego * Szczypta przyprawy kucharek -
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

  1. Rybę jeśli jest mrożona wyjmuję na noc na talerz na którym kładę ścierkę i rano jest gotowa do użycia . Jedyne co trzeba zrobić to osuszyć rybę . Każdy kawałek ryby Przyprawiam solą oaz pieprzem cytrynowym . Przyprawy staram się dokładnie wetrzeć w rybę.
    Patelnię z olejem mocno rozgrzewam . Przyprawioną rybę wkładam na gorącą patelnię i smażę filety z każdej strony około 4 minut.
    Śmietanę rozbijam z wodą - a daję jej około pół szklanki . Dodaję również szczyptę przyprawy kucharek . Całość wlewam na patelnię . Czekam , aż śmietana zacznie wrzeć i dodaję ser topiony porwany na kawałki oraz obrany i pokrojony drobno czosnek . Całość delikatnie mieszam drewnianą szpatulą . Ser cudownie się rozpuszcza i zagęszcza śmietanę tworząc sos serowy . Jeżeli uważamy , że sos jest zbyt rzadki należy dodać sera , ale trzeba pamiętać , że sos po ostygnięciu zgęstnieje . Ja sosu już nie doprawiałam solą i pierzem , gdyż dobrze przyprawiona ryba i ser doskonale nadają smaku .
    Ryba jest gotowa . Cudownie miękka,soczysta i do tego serowy sos . Pysznie .
    Podajemy z ziemniakami lub makaronem .
    Cudownego dnia

    Małgośka w Kuchni

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/11/ryba-w-sosie-serowym.html

  2. * Potrzebujesz tyle kawałków fileta ulubionej ryby ile zjesz lub ile osób chcesz nakarmić . Ja użyłam 3 kawałki ryby.
    Jeżeli porcji będzie więcej należy zrobić więcej sosu .





    https://kucharek.pl/kategorie-produktow/przyprawa-do-potraw/



    Polecam śmietanę piątnicę .

    https://piatnica.com.pl/produkty/smietana-18-200-g

Składniki
  • * Potrzebujesz tyle kawałków fileta ulubionej ryby ile zjesz
  • * Pieprz cytrynowy * Sól * 4-5 plasterków sera topionego
  • * Śmietana 18 % około 6 łyżek * Woda * 2 łyżki oleju roślinnego * Szczypta przyprawy kucharek -
  • 1 ząbek czosnku
Składniki