Rybę jeśli jest mrożona wyjmuję na noc na talerz na którym kładę ścierkę i rano jest gotowa do użycia . Jedyne co trzeba zrobić to osuszyć rybę . Każdy kawałek ryby Przyprawiam solą oaz pieprzem cytrynowym . Przyprawy staram się dokładnie wetrzeć w rybę.
Patelnię z olejem mocno rozgrzewam . Przyprawioną rybę wkładam na gorącą patelnię i smażę filety z każdej strony około 4 minut.
Śmietanę rozbijam z wodą - a daję jej około pół szklanki . Dodaję również szczyptę przyprawy kucharek . Całość wlewam na patelnię . Czekam , aż śmietana zacznie wrzeć i dodaję ser topiony porwany na kawałki oraz obrany i pokrojony drobno czosnek . Całość delikatnie mieszam drewnianą szpatulą . Ser cudownie się rozpuszcza i zagęszcza śmietanę tworząc sos serowy . Jeżeli uważamy , że sos jest zbyt rzadki należy dodać sera , ale trzeba pamiętać , że sos po ostygnięciu zgęstnieje . Ja sosu już nie doprawiałam solą i pierzem , gdyż dobrze przyprawiona ryba i ser doskonale nadają smaku .
Ryba jest gotowa . Cudownie miękka,soczysta i do tego serowy sos . Pysznie .
Podajemy z ziemniakami lub makaronem .
Cudownego dnia
Małgośka w Kuchni
https://www.malgoskawkuchni.com/2020/11/ryba-w-sosie-serowym.html
* Potrzebujesz tyle kawałków fileta ulubionej ryby ile zjesz lub ile osób chcesz nakarmić . Ja użyłam 3 kawałki ryby.
Jeżeli porcji będzie więcej należy zrobić więcej sosu .
https://kucharek.pl/kategorie-produktow/przyprawa-do-potraw/
Polecam śmietanę piątnicę .
https://piatnica.com.pl/produkty/smietana-18-200-g