Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ryba w marchewce"
Składniki
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na nieduże części, oprószyć lekko solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na pół godziny do lodówki.
Marchewki obrać, umyć, osuszyć, ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Odcedzić (wywar zachować). Gdy lekko przestygną, pokroić w niezbyt grube plasterki. Szklankę wywaru z gotowania zaprawić zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wylać do niego sos i ułożyć na nim rybę i plastry marchewki. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku przez ok. 25 minut.
ok. 65 minut
<strong>Superrada</strong>
Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, dodaj do marchewki kawałek świeżego imbiru (obierz go i utrzyj na tarce o drobnych oczkach). Zamiast pietruszki możesz dodać kolendrę.Źródło: Twoje Imperium