Ryba w jogurcie

Ryba w jogurcie
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Ryba w jogurtowej marynacie z dodatkiem cytryny, papryczki chili oraz świeżej mięty.

Składniki

  • 6 filetów - rybnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg - jogurtu naturalnego
  • skórka z cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • garść świeżej mięty
  • 2 ząbki - czosnku
  • papryczka chili

Przygotowanie

  1. Filety z obu stron posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić.

  2. Przygotować marynatę. Do jogurtu zetrzeć skórkę z cytryny, dolać sok cytrynowy, dodać miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną papryczkę chili (może być suszona i pokruszona). Wymieszać. Marynatą zalać filety rybne i schować do lodówki na min. 1/2 godziny.

  3. Każdy filet szczelnie zapakować w folię aluminiową z 2 łyżkami marynaty jogurtowej. Piec 20-30 minut na grillu lub w piekarniku (180 st. C). Podawać z sałatką z grillowanej cukinii i pomidorków koktajlowych.

Składniki
  • 6 filetów - rybnych
  • sól
  • pieprz
  • ½ kg - jogurtu naturalnego
  • skórka z cytryny
  • sok z ½ cytryny
  • garść świeżej mięty
  • 2 ząbki - czosnku
  • papryczka chili
Składniki