Ryba w galarecie

Ryba w galarecie
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnkaGotuje
Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na rybę w galarecie. Tak przyrządzona ryba pojawia się często na moim świątecznym stole, ale również przygotowuję ją w zwykłe dni. Czasem zamiast ryby dodaję ugotowane mięso i powstają tymbaliki na które przepis znajdziecie na moim kanale. Dzisiaj jednak wykorzystamy 2 płaty dorsza.

Składniki

  • 2 płaty dorsza bez skóry
  • włoszczyzna
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka zielonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • żelatyna
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Umytą i obraną włoszczyznę wkładam do zimnej wody. Marchewka potem mi się przyda, bo pokroję ją i dodam do galarety. Jeszcze listki laurowe i ziele angielskie oraz sól. Bulion gotuję aż warzywa będą miękkie. Na 15 minut przed końcem wkładam do garnka rybę i gotuję w wywarze.

  2. Jajka kroję w ósemki, marchewkę z rosołu w plasterki, a rybę podzieliłam na drobne kawałki. Do salaterek wkładam wszystkie składniki. Pamiętajmy, że galaretę będziemy podawać wyjętą z salaterki, a więc najbardziej widoczny będzie jej spód. Zadbajmy więc, aby warzywa i jajka były ładnie kolorystycznie rozłożone na dnie.

  3. Gotowe miseczki będę zalewała bulionem w którym rozpuściłam żelatynę. Zanim jednak to zrobię, bulion sklaruję, aby otrzymać w efekcie przezroczystą galaretę. Jak klarować wywar znajdziecie na moim kanale i blogu.

  4. Teraz wystarczy poczekać, aż galareta dobrze zastygnie. Wyjmujemy ją potem na talerz, dekorujemy listkami pietruszki i podajemy z cząstkami cytryny, tak aby można było skropić galaretę sokiem.

    Smacznego!!!

Składniki
  • 2 płaty dorsza bez skóry
  • włoszczyzna
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka zielonego groszku
  • puszka kukurydzy
  • żelatyna
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz
Składniki