Ryba w chrupiącej skorupce

Ryba w chrupiącej skorupce
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: laveheart
No i w końcu jest nasza cudowna rybka.. Pomijam w tym wszystkim karpia, bo nie przepadam za nim, ale dodam tu przepis na filety z ryby ( tilapia, o ile dobrze pamiętam ).. Ma chrupiącą skorupkę i pyszny delikatnie aksamitny smak.. A kiedy zostawi się ja w przyprawach na 2-3 godziny, to aromat wchłonie się do mięsa i, wtedy czujemy niebo na języku ! :) Robi się ją szybko i sprawnie, więc można ją zrobić dokładnie przed pierwszą kolacją wigilijną !

Składniki

  • 1 opakowanie ryby mrożonej ( w moim przypadku była to Tilapia )
  • pół torebki pieprzu cytrynowego
  • torebka przyprawy do pstrąga z koperkiem
  • 2 łyżeczki soli ziołowej ( myślałam, że będzie bardziej słona, ale jednak się myliłam )
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna Typ 500
  • 2 jajka
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie


  1. Rybę rozmrażamy i myjemy. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy ze sobą. Każdy płat posypujemy z obydwu stron mieszanką przypraw. I zostawiamy na 2-3 godziny przed smażeniem, aby aromat przypraw wszedł w mięso ryby.
    Następnie do jednej miski wsypujemy mąkę, w drugiej wybijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Po 2-3 godzinach bierzemy naszą rybę i zaczynamy panierowanie.
    Najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku i znowu w mące. I tak z każdym płatem ryby. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy do momentu aż będzie złota z obydwu stron.

    UWAGA ! Na tryskający olej z patelni, bo łatwo się poparzyć. A no i pamiętajcie o fartuchach, żeby nie mieć potem niespodzianek na koszulkach :)

Składniki
  • 1 opakowanie ryby mrożonej ( w moim przypadku była to Tilapia )
  • pół torebki pieprzu cytrynowego
  • torebka przyprawy do pstrąga z koperkiem
  • 2 łyżeczki soli ziołowej ( myślałam, że będzie bardziej słona, ale jednak się myliłam )
  • 2 łyżeczki soli
  • mąka pszenna Typ 500
  • 2 jajka
  • Olej rzepakowy
Składniki