Ryba pod pieczarkowo - warzywną kołderką

Ryba pod pieczarkowo - warzywną kołderką
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Zostały mi smażone ryby z wczorajszego obiadu - postanowiłam je trochę ulepszyć. W efekcie wyszło mi bardzo smaczne danie :)

Składniki

  • filety rybne (ja uzyłam dorsza), ok. 70 deko
  • pieczarki, ok. 40 deko
  • por (biała część), 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • marchewka, 1 duża
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb, do smaku
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, jajko, bułka tarta, do panierowania

Przygotowanie

  1. Filety dzielimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i przyprawą do ryb - wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem panierujemy i smażymy na łyżce masła.

  2. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, pora też. Marchewkę scieramy na tarce jarzynowej a cebulę w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i najpierw przez chwilę smażymy cebulkę, potem dodajemy pora i marchewkę a po 2-3 minutach wrzucamy pieczarki - całość doprawiamy do smaku i smazymy razem przez ok. 10 minut.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy 1/3 mieszanki pieczarkowo - warzywnej, na niej układamy usmażoną rybę i przykrywamy resztą warzyw. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i zapiekamy przez 15-20 minut

Komentarze do przepisu (2)

wiola1100 18 kwietnia 2010
wygląda apetycznie
aguhak 27 maja 2010
rybka rewelacyjna, przy tym danie szybkie w wykonaniu i bardzo smaczniutkie, z pewnością zrobię nie jeden raz :)
Składniki
  • filety rybne (ja uzyłam dorsza), ok. 70 deko
  • pieczarki, ok. 40 deko
  • por (biała część), 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • marchewka, 1 duża
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb, do smaku
  • masło, 2 łyżki
  • mąka, jajko, bułka tarta, do panierowania
Składniki