Ryba po japońsku

Ryba po japońsku
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Robiłam to danie już dość dawno, w marcu na urodziny mojego przyjaciela:) Przepis z głowy, chyba o niczym nie zapomniałam:D

Składniki

  • 1 kg ryby (filetów)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona i 1 żółta
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • Składniki na ciasto naleśnikowe do obtaczania filetów:
  • 1 jajko, 6 czubatych łyżek mąki, 10 łyżek mleka, szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki zalewy:
  • 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki keczupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól,

Przygotowanie

  1. Filety rybne myjemy, osuszamy i doprawiamy wg uznania. Ja używam czasami gotowej przyprawy do ryb, ale świetnie też nadaje się zwykłą vegeta. Przygotowujemy w międzyczasie ciasto naleśnikowe.

  2. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i maczamy filety, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Wiadomo:) Potem koniecznie odsączamy na papierowym ręczniku.

  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a ogórki i paprykę w drobne słupki. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą.

Komentarze do przepisu (4)

LenaMS 06 sierpnia 2012
A co w tym japońskiego....?
Dodatek papryki i ogórków kiszonych to tak bardziej.... węgierskie....
Nukleon 06 sierpnia 2012
To coś dla mnie :)
amidalla 06 sierpnia 2012
Bo po japońsku i już:) Bo tak wszyscy ją nazywają, a entymologii nazwy niestety nie znam i jakoś mnie to nie... Czytaj całość »
Bo po japońsku i już:) Bo tak wszyscy ją nazywają, a entymologii nazwy niestety nie znam i jakoś mnie to nie frapuje, liczy się smak:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg ryby (filetów)
  • 1 duża cebula
  • 1 duża papryka czerwona i 1 żółta
  • 4-5 ogórków kiszonych
  • Składniki na ciasto naleśnikowe do obtaczania filetów:
  • 1 jajko, 6 czubatych łyżek mąki, 10 łyżek mleka, szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Składniki zalewy:
  • 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki keczupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól,
Składniki